Nabeschouwing Amstel Gold Race

“Ben wel 20x gestorven!”

Was het de Cauberg? Was het ’t Amstelbiertje na afloop? Wat het ook was. De vrouwen reden gisteren alsof de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf weer begonnen. Zodra de start was gegeven, vlogen ze de wedstrijd in alsof het een criterium was. Het Cauberg Criterium. De 21 klimmen deden er niet toe. Niks afwachten. Gewoon gaan! Wie de slaap nog uit zijn ogen aan het wrijven was kon het schudden. Even na 9 uur brak het peloton al in 2 groepen en zagen veel rensters de voorkant nooit meer terug. Waaronder Mischa en Marit die allebei te kampen hadden met materiaalpech op de verkeerde plaats, op de verkeerde tijd.

 

Ochtendmens Julia had haar wekker wel goed gezet en was bij de les. Lange tijd zat ze in de groep der favorieten. Waar we vreemde dingen zagen. Anna van der Breggen, eveneens Chantal Blaak konden het tempo niet meer volgen. Meerdere rensters probeerden het vuurtje op te stoken. Maar Grace Brown leidde alarmfase één in. Met nog een ronde te gaan sprong ze weg met Paulina Rooijakkers. Het gat was binnen no-time 30 seconden. Tijd om in te grijpen voor SD-Worx, Trek en Movistar.
Annemiek van Vleuten ging aan op de laatste keer Cauberg. Iedereen wist dat ze haar wiel moesten pakken, maar de Nederlandse zakte weg. Kasia Niewiadoma en Elisa Longo Borghini kwamen als eerste boven. Het duo reed in het zicht van de achtervolgers en verspeelde hun kansen door naar elkaar te kijken. Vos wist wat ze moest doen: Sluw zijn. Wachten en meesluipen. Om vervolgens op 200 meter van de streep de kop te pakken. Demi Vollering in het wiel. Ze kwam verrassend snel naast haar alleen was de witte lijn er net iets sneller. Bijna stak Vos haar armen te vroeg in de lucht, maar op de finishfoto won ze voor het eerst de Amstel Gold Race.
Tussen al dat geweld vocht Julia zich binnen de top 30. Ze wist dat ze weg moest zien te komen voor een knappe uitslag. Poging één mislukte. Poging twee op de Geulhemmerberg lukte wel. “Toen dacht ik wel: ik kan nu niet meer terug. Zeker niet naar al die meiden, die denken was dat voor een idioot?” Maar zie het dan nog maar vol te houden tot de finish. “Vanuit de auto heeft Ray me echt omhoog geschreeuwd. Het was een tijdrit naar de finish. Ik ben wel twintig keer gestorven in dat laatste stuk.” Uiteindelijk pakte het goed uit. Tot nu toe gaat het sowieso wel lekker met Julia dit seizoen, zo beaamt ze zelf ook. “Ik blijf genieten van iedere minuut en heb het enorm naar m’n zin!
Uitslag Amstel Gold Race
25. Julia
56. Mischa
69. Marit
74. Nina
✍️ Esther van Veen
📸  Dion Kerckhoffs/ Cor Vos