“Cor stability” en de Spaanse zon

Trainingskamp Parkhotel Valkenburg

Calpe. Tijd om de Spaanse zon op te zoeken. Tijd om nieuwe gezichten te leren kennen. Tijd om inspiratie op te doen om weer eens te gaan schrijven. Het eerste trainingsblok zit er inmiddels op. Drie dagen van kilometers vreten en kilocalorieën eten zijn we verder. De balans kan worden opgemaakt. Met een stel jonge meiden van onder de 20, een bejaardenclub van boven de 25 (ja, dan behoor je tot de oude garde), een gekke Nel en een Britse Amy daar tussenin, een opa die trots mee paradeert en een te fanatieke mechanieker, is het een mooie combinatie zo op de weg.

Twee weken zitten we met elkaar in een Spaanse villa. Voor ons is het trainingskamp, voor de mensen thuis zijn wij meer vakantiegangers. Maar laat ik jullie even een beeld schetsen van de werkelijkheid. Elke dag wordt er stipt om 10 uur vertrokken, de trainingen staan vast en gelden voor iedereen. Er wordt niet gesmokkeld. Onder toeziend oog van Marieke, onze nieuwe coach, wordt alles vanuit de verte nauwlettend in de gaten gehouden. Voor wie bekend is met The Lord of the Rings trilogie, the Eye of Sauron is ermee te vergelijken (voor de jonkies die deze films niet kennen, verplichte kost). One coach to rule them all, zeg maar. Hartslagen, wattages, ochtendpolsen en slaapuren, alles wordt geregistreerd.

Nu al de held van dit trainingskamp is Cor. Onze kok. Liefde gaat nou eenmaal door de maag en na elke training staat de lunch al klaar. Dat maakt het laatste halfuurtje terug net wat minder erg, als in stilte iedereen stiekem fantaseert over wat Cor nu weer op tafel tovert. Pannenkoeken? Wentelteefjes? (oftewel turning bitches voor Amy) Daarna is het uitbuiken, corveeën of na een wat kortere rit op de fiets, volgt in de middag de sportschool. Krachttraining en core stability is net zo belangrijk om bij te houden in de winter. Bekijks genoeg in ieder geval, als een invasie aan wielrensters alle toestellen overneemt. Helemaal als Lorena zichzelf even optrekt. Ook Cor doet mee op zijn eigen manier; “Cor stability” in alle rust op de bank. Een welverdiende pauze!

Doen we verder nog iets anders dan sporten? Jawel! Breien. Ja echt, breien. Elke avond zit er een breiclubje in de woonkamer met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 18 jaar. Zonder advocaatjes zitten ze de hipste kerstsjaals te steken. In afwachting op het avondeten, wat al net zo’n smulfeest is. Valt het even stil aan tafel dan is daar Chanella. Van de hak op de tak, maar steeds klaar met een verhaal. De namen van haar toekomstige kinderen weet ze ook al, 3 jongens en 2 meisjes graag. Lou is de eerste, spreek je uit als ‘Loo’. Oftewel, wc in het Engels. Dat worden veel onverwachte toiletbezoekjes in het buitenland als ze niet weet waar Lou is. Een tip Nel, voor als je toch voor kort en krachtige namen gaat. Kies Cor, das ook drie letters en zit je altijd correct.

Tot zover. Tijd voor rust. Tijd voor koffie op het terras. Tijd om even vakantiegangers te zijn, voor een dag. Want als het hele jaar vakantie was, zou sporten net zo vervelend worden als werken.